Интегра подкрепя инициативата "Час по гушкане" на организация "Надежда за нас-2008"Клиника за кукли

Youth in Action


Театрална среща

Младежи от Армения, България, Полша и Украйна се събраха във Волимйерж заради обичта си към театралното изкуство

Когато хората са на път, обикновено взимат най-важното със себе си. Доказателство за това е срещата на младежи от Армения, България, Полша и Украйна в живописното полско селце Волимйерж, тъй като те бяха взели със себе си много вдъхновение и въображение.

Всички гости на „Стаця Волимйерж” (Stacja Wolimierz, www.klinikalalek.art.pl) бяха тук заради уъркшопа по куклен театър, организиран от полска страна. „Стаця Волимйерж” е запустяла гара, която вече няма свои железопътни релси, но е превърната в галерия за модерно изкуство и театър.

Самото селце е малко, но през последните години се развива бързо и се радва на интерес от страна на почитателите на екологичния туризъм. Околността има не само изключително красива природа, а и множество красиви къщи, старинни замъци, катедрали и други архитектурни забележителности. Съвсем наблизо се намират чешката и германската граница, което превръща района в исторически и културен кръстопът.

Всяка от четирите държави беше представена от 6 души, които имаха десет дни – от 17 до 27 септември – да се срещнат и да се опознаят, но обмяната на идеи и вълнението бяха започнали много по-рано, още с предварителната кореспонденция и срещи, въпреки огромното разнообразие от трудности, с които организаторите трябваше да се преборят.

Интеграционните дейности бяха съчетани с вдъхновено търсене на познание за себе си и за другите. Всички участници направиха свои маски, кукли и понякога артистичните им занимания продължаваха дълго след вечеря и, разбира се, бяха съпроводени с много музика, песни и танци.

Водачи и домакини на уъркшопа бяха Виктор и Йемйолка, заедно с организаторите Магда и Алися, а самият проект беше част от програмата Youth in Action. Актьорите организираха представления във Волимйерж и по време на националните вечери, посветени на всяка една от държавите-участнички. Освен това те подготвиха парад на кукли и представления в близкия град Мирск, което беше кулминационната точка в последната вечер на уъркшопа и, за радост на публиката, завърши със сапунени балони.

По време на уъркшопа бяха заснети два филма, които скоро ще бъдат достъпни онлайн.

;
;