Интегра подкрепя инициативата "Час по гушкане" на организация "Надежда за нас-2008"Преминаване на граници

Youth in Action


Счупи бариерите си, прекрачи границите си – „Break your Barriers”, това е надсловът и мотото на младежкия обмен, случил се във Фетие, Турция от 17 до 24 октомври 2009.

Къде се намира Фетие? На югоизток от Измир, на 7 часа с автобус, на брега на морето. Може и през Истанбул – тогава пътуването е 12 часа. Известен турски курорт е, особено привлекателен за британските туристи. Може да се каже, че обликът на града е силно повлиян от неговите посетители. Като за курорт е голям – 68,000 души население. Природата е наистина прекрасна – планина и море. Откъдето и да тръгнеш, ще стигнеш до Фетие по широки гладки пътища. Тази част на Турция има наистина европейски вид.

Кои бяха организаторите? „Non-disabled Life Youth Group” от турска страна, спонсорирани от европейската програма “Youth in Action”. Водеща на сесиите беше Ейлем Йълмаз, занимаваща се с деца с увреждания. За организацията на целия обмен може да се каже едно – перфектна. Домакините ни бяха приели всичко сериозно, отговорно, с желание и енергия.

Кой участваше? 20 души от 7 страни – Гърция, България, Румъния, Унгария, Полша, Испания и Турция. Участниците от Турция, разбира се, бяха част от организаторите.

Какво се случи? В продължение на 30 часа с помощта на методите от креативната драма участниците развиваха своята емпатия към хора с увреждания. Това включваше както упражнения за бързина, ловкост, изобретателност, доверие и групова работа, така и разиграване на истории с помощта на танц и пантомима. Всяко упражнение беше свързано с хората с увреждания и отношението на обществото към тях, както и усещанията на техните близки, независимо дали всичко беше изведено, или се достигаше до това индиректно. Всеки от нас имаше възможността да почувства и преживее неща, които няма как да усети просто четейки или слушайки за различните увреждания. След всеки блок се правеше разбор – специално отделено време за споделяне – как сме се чувствали, какво сме усетили, равносметка от деня. Тези 30 часа бяха изключително интензивни и емоционално наситени.

Какво още? Уъркшоп по стопмоушън и кратки филми, заснемане на кратък филм, водени от друг тренер на курса – Мурат Йалмъз. Запознахме се със законовите разпоредби в различните страни засягащи интеграцията на хора с увреждания. Културни вечери, в които всяка участваща държава имаше възможност да се представи, разходка с корабче в морето и хиляди незабравими моменти.

Може би затова раздялата беше толкова трудна, а желанието за повторна среща – голямо.

;
;