Интегра подкрепя инициативата "Час по гушкане" на организация "Надежда за нас-2008"

Проекти и програми
 • Barres - Подвижни решетки – музика и танц в обучението на затворниците Още...

 • Клиника за кукли Още...


  Представяме Ви
  • Ключалката на г-н Витгенщайн
   Вернисаж 13-ти декември - четвъртък, 18:30 Още...

  Вижте още
  • The value of diversity in our cultural heritage Още...

   
  Какво представлява мартеницата?


  Честита баба Марта!

        В народните представи, пролетта идва с пристигането на баба Марта.Нейният двойствен образ-ту весел,ту сърдит, представят женското, пораждащо живота начало и в същото време -пак женското, но стихийно и разрушително начало.

        Месец март е единственият женски месец, месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето.

        Белият цвят първоначално символизира мъжкото начало, силата, светлата, слънчева старана на света. По-късно под въздействието на християнската митология се свързва с невинността - белият цвят е цветът на Христос.

        Червеното е женското начало, здравето, то е знак на кръвта, на зачеването и раждането.. Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт. Усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека по магически начин.

  Традицията

        Сутринта рано стопанките простират или закачат пред домовете си червени престилки, прежди или усукани червени конци. Те пазели къщата да не влезе в нея злото, болестите и бедността. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да изгрее слънце.

        Предварително жените уусукват бели и червени вълнени конци-мартеници, които завързвали на всеки от семейството. Те пазят човека от уроки и болести и се свалят чак когато се види първият щъркел. След като се свалят се окачват на разцъфнало дърво. По други места я слагали под голям камък и след 9 дни гледали каво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата с овце, ако има и по-едри буболечки - ще има сполука с по-едър добитък.Затова някъде наричат мартеницата гадалушка. Другаде я хвърляли в реката, за да им върви по вода през цялата година и всичко лошо да изтече. В някои краища на БГ наричат седмицата, започваща от 1 март БРОЕНИТЕ ДНИ - по тях се гадае какво ще бъде времето през годината.

        Широко е разпространен и друг обичай-избирането на ден. Всеки си измисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината - ако е слънчев ще е успешна, ако вали и времето е лошо - годината ще е трудна.

        Първите мартеници, предназначени за окачване на хората и добитъка, са били само от бял и червен конец, без прибавки към него. В някои области на конците се завързвала златна или сребърна паричка, синьо манисто, но те имали по-скоро ролята на амулет.

        В по-късен момент мартеничките имат различна форма. Обикновено са направени от вълна и са във вид на парички, топчета или СЪСЪНКИ /гроздчета/. Най-популярни са куклите на Пижо и Пенда.

        Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести. На малките деца и на младите булки са вързвали червен конец на китката. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената - здраве и сила, толкова необходима в края на зимата.

        Филм за изработването на мартеница може да бъде гледан онлайн или изтеглен в avi формат от:

  Гледай онлайн (Media Player - 273 kbps.)


  Изтегли (.avi file 241 MB)


        Филмът е създаден в ДТГ "Д. Хадживасилев" - Свищов, във връзка с проект "Стойностното разнообразие на нашето културно наследство" по програма "Сократ - Коменски - 1"